Wie is Gerard van Broekhuijsen?

Ik ben een geboren en getogen IJmuidenaar. Omdat we op de parochiële grens van IJmuiden-Oost en Driehuis woonden, bezocht ik de Engelmundusschool aan de Schaepmanlaan in Driehuis. Aardig detail is dat ik vele jaren met Pim Fortuijn en Ad Bos, geen onbekenden in de (landelijke) politiek, in dezelfde klas heb gezeten. In Haarlem bezocht ik het Mendel College richting HBS-B. Van jongs af aan werd er in huize Van Broekhuijsen heftig over politieke zaken gediscussieerd. Mijn ouders waren actief in het verzet en hadden zeer slechte herinneringen aan de laatste fase van de oorlog, aangezien ze door verraad in de gevangenis belandden en de tweelingbroer van mijn vader per vergissing door de Duitsers in Amsterdam werd gefusilleerd en op de Erebegraafplaats in de duinen van Overveen begraven. De Van Broekhuijsenstraat in Velsen is naar hem vernoemd.
In Militaire dienst richtte ik de afdeling Soesterberg van de Vereniging van Dienstplichtig Militairen (VVDM) op. Eind 60´er jaren was ik steunraadslid van de PvdA. In die tijd richtten we het wijkcomité Oud-IJmuiden op en de Huurdersvereniging Velsen. Hiervan werd ik de eerste voorzitter.

Op de Pedagogische Academie in Beverwijk was het democratiseringsproces in gang gezet en de democratisch gekozen Academieraad werd ruim een jaar door mij voorgezeten. Na afronding van mijn onderwijzersopleiding bekwaamde ik mij in de Lichamelijke Opvoeding en werd gymleraar bij drie verschillende Velsense scholen. Vele IJmuidenaren heb ik ook als EHBO-instructeur leren kennen. De politiek raakte op de achtergrond omdat het leraarschap, mijn duikwinkel annex surf- en duikschool en ook het Rode Kruis vrijwilligerswerk bijvoorbeeld als hulpverlener op de strandpost al mijn tijd opeiste.

Als commandant van het Rode Kruis Korps IJmuiden-Velsen ben ik nauw betrokken geweest bij de organisatie van de hulpverlening tijdens rampen. Later werd ik commandant van het Geneeskundig Peloton Kennemerland en Staflid Personeel en Organisatie van het Noord-Hollandse Rode Kruis. Oefeningen bedenken en organiseren om de vaardigheden van de Rode Kruis vrijwilligers op peil te houden waren elke keer weer uitdagingen voor mij. Momenteel ben ik nog steeds werkzaam als docent Eerste Hulp bij de Velsense afdeling van het Rode Kruis en de KNRM.

Ik was 23 jaar oproepkracht bij de plaatselijke ambulancedienst en heb toen nagenoeg elk hoekje van de gemeente gezien. Ik heb doden geborgen en mensen gered. Aan den lijve heb ik bijvoorbeeld ondervonden welke blunders architecten maken, als we weer eens zaten te hannessen als er iemand op een brancard zijn huis uit moest.

Jarenlang schreef ik over de praktijk van de Eerste Hulp in de Voorpost van de dokter. Toen de landelijke EHBO-koepels gingen samenwerken en de Voorpost werd opgevolgd door het EHBO-magazine, voelde ik mij binnen deze samen-werking als een vis in het water en bleef als trouw redactielid stukken over het EH-veld schrijven. Helaas viel de samenwerking weer uit elkaar en ook mijn betrokkenheid bij de uitgaven van de EHBO-koepels. Ik liet het maar zo. Het waren ervaringen die ik niet zou willen missen.
Na een by-pass-operatie ga je je toch afvragen wat het belangrijkst is in je leven? Niet alle zaken waar je het niet mee eens bent kun je veranderen. Steeds meer probeer ik mij te beperken tot de dingen die veranderbaar zijn. Toch blijven een aantal zaken op mijn lijstje staan waaronder het Eerste Hulp gebeuren, waarbinnen ik vanaf 1968 -tot mijn diploma mij werd ontnomen in 2016- een rol speelde.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Wie is Gerard van Broekhuijsen?, 5.5 out of 10 based on 2 ratings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.